полигон Корен военно учение
полигон Корен военно учение / Министерство на отбраната
Две ротни тактически учения с участието на формирования от сухопътните войски на България и Италия ще се проведат от 18 до 20 октомври на учебен полигон „Корен“. В тях ще участват над 280 военнослужещи и 60 бойни машини. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В тактическото учение с бойни стрелби на тема „Механизирана рота в настъпление“ ще участват военнослужещи от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от италиански взвод от състава на многонационалната бойна група в България. Ръководител на учението е командирът на 2-ри механизиран батальон майор Цветелин Георгиев.

Военна техника ще се придвижва от Казанлък до учебен полигон „Корен“

Целта е да се повиши подготовката на военнослужещите при заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка за настъпление и водене на настъпателен бой. Бойните стрелби ще бъдат изпълнени от механизираната рота във взаимодействие със самоходна минохвъргачна батарея.

Темата на второто ротно тактическо учение е „Действие на рота за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) при отбрана на механизирана бригада в планинско-гориста местност“. В него ще участат военнослужещи от рота за ЯХБЗ от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ръководител на учението е командирът на батальона за защита на силите подполковник Георги Димитров. Военнослужещите ще повишат подготовката си при действия за заемане и оборудване на район за бойно използване, както и за изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологична защита при подготовка и водене на отбранителен бой, допълват от военното министерство.