Студентите ни предпочитат университетите във Великобритания
Студентите ни предпочитат университетите във Великобритания / Sofia Photo Agency, архив
Студентите ни предпочитат университетите във Великобритания
32796
Студентите ни предпочитат университетите във Великобритания
  • Студентите ни предпочитат университетите във Великобритания

Университетите във Великобритания стават все по-предпочитани от българските студенти. Това заяви Ели Тончева - управител на консултантска агенция „Едланта". По-думите й броят на кандидат-студентите от България се е увеличил с 45% спрямо миналата година. Приетите българи във Великобритания за учебната 2010/2011 година са 1376. Едни от най-известните висши училища в страната ще бъдат представени у нас по време на изложението „Европейско образование 2010". В София то ще се проведе на 25-26 септември, а в Бургас - на 28 същия месец.

Сред интересните предложения на изложението е висшето училище Борнмът, което неизменно заема първо място в класацията на британските университети за специалността „Хотелиерство и мениджмънт в туризма", заяви Тончева и допълни: „Който е известен още с програмите си по анимация и разработване на софтуер за анимация, компютърни игри, специални ефекти. Завършилите тази специалност в Борнмът са част от екипите на Стивън Спилбърг и на Джордж Лукас".

Част от възпитаниците на университета са участвали в създаването на специалните ефекти във филмите „Аватар", „Хари Потър", „Властелинът на пръстените" и „Стар Трек".

За учебната 2010/2011 година обучението във Великобритания излиза около 3290 британски лири годишно. Българските студенти обаче могат да се възползват от банков кредит, като лихвата не надвишава 5%. Изплащането на заема започва след дипломирането.

„Ако един българин е завършил във Великобритания и е ползвал студентски заем, връща се в България и започне да работи, той трябва да има заплата около 1300 лев, за да може да си изплаща заема", уточни Точева.

Експерти съветват желаещите да учат във Великобритания да кандидатстват възможно най-рано за учебната 2011/2012 година. Това се налага поради факта, че заради кризата бюджетите на висшите училища в страната са намалени, което пък намалява приема на чуждестранни студенти.

Освен университети от Великобритания, на изложението ще бъдат представени и висши училища от цяла Европа. Сред предложенията са и училища-пансиони. Там всеки ученик на възраст между 15-18 години може да замине да учи за един срок или цяла учебна година.

Във Великобритания обучението излиза около 5500 британски лири годишно. Сумата включва пълен пансион за ученика.