/ iStock/Getty Images
Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) поиска връщането на студентите в университетите и премахване на зелените сертификати от 1 март, в случай на намаляване на заболеваемостта от COVID-19.

В становището си ръководството на НПСС, изпратено до министъра на здравеопазването и министъра на образованието, изразяват загриженост от факта, че обучението на студентите продължава твърде много време в електронна среда. Студентите, изразяващи волята на обучаващите се млади хора, настояват държавата да вземе навременни мерки и аудиториите да бъдат отново пълни.

Студентските съвети поискаха общежитията да станат битови потребители на ток

От НПСС поискаха пет точки:

Учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой висши училища.

От 1 март, в случай на намаляване на броят на случаите, зеленият сертификат да отпадне.

От НПСС настояват да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата, както и всяко висше училище да разполага с пунктове за тестване с антигенен и PCR тест.

Другото искане е държавата да предвиди допълнителни средства към университетите за оборудване на зали / интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване/ за провеждането на хибридна форма на обучение.