Стратегия предлага прокуратурата да стане независим орган
Стратегия предлага прокуратурата да стане независим орган / Sofia Photo Agency

В съдебната власт трябва да остане само съдът, прокуратурата трябва да стане независим орган, подчинен на парламента, а следствието да бъде част от разследващите органи в изпълнителната власт. Този въпрос ще бъде поставен за обсъждане на експертно и политическо ниво в рамките на стратегията за реформа на съдебната система за 2008-2013 г., съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева.

„Следствието трябва да се преобразува в орган за разследване на престъпления от и срещу непълнолетни”, смята Тачева.

Според министър Тачева е най-добре прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, защото именно тя носи отговорност за борбата с корупцията и с организираната престъпност. „Има модели на независима прокуратура, което при нас е следващата стъпка, която трябва да се реализира. България е имала модел, при който прокурори се назначават от министъра на правосъдието. Трябва да се прецени дали може да се направи в тази конституционна рамка или трябва да се направи през Велико народно събрание”, каза още Миглена Тачева.

Това означава, че прокурорите и следователите ще изгубят и сегашния си функционален магистратски имунитет. Трябва обаче да се прецени в каква конституционна рамка ще се осъществи тази промяна.

Министър Тачева подчерта, че след евродоклада, вече е належащо да се започне дебат по този проблем, тъй като още през 2003 г., редуцирайки следствието, България е поела ангажимент да направи структурни промени в него, които и до момента не са направени.