Стефан Гамизов: Направен е вътрешен преврат срещу Бойко Борисов
Стефан Гамизов: Направен е вътрешен преврат срещу Бойко Борисов / Sofia Photo Agency, архив

Ставаме свидетели на преврат в бананова република и тъй като е бананова, такъв е и превратът ни - бананов. Това каза в предаването „Сеизмограф" по bTV председателят на „Гражданска лига на България" Стефан Гамизов по повод разпространените стенограми на разговори между Ваньо Танов с депутати и министри от ГЕРБ.

Според Гамизов е направен вътрешен преврат на Бойко Борисов. От ДАНС са заложили капан на премиера: „като чрез телефона му са разбрали кои са най-близките му приятели и знаейки какъв му е емоционалния статус, и знаейки как говори, те са употребили точно този човек, но не заради друго, а за да успеят да го запишат с нещо компрометиращо. Така действат групата в ДАНС", категоричен е председателят на „Гражданска лига на България".

„Податливостта на Бойко Борисов за това да се съобразява и с мнението на Европейския съюз, особено за енергийните проекти, доведа до паника в ДАНС. Цялата група в ДАНС - това са едни зли, самозабравили се хора, които единственото нещо, което правят, да намират начини как да злоупотребяват и да печелят пари от това нещо. ДАНС управлява държавата и тези хора имат краен интерес в АЕЦ-Белене. В дъното на всичко е АЕЦ „Белене", проектът Южен поток, приватизацията на две енергийни мощности - АЕЦ „Козлодуй" и „Марица-изток" 2, защото се оказва неимоверна преса да се приватизира фондовата борса и докато пазара е на дъното си, групата „Капитал" да могат отново да изиграят целия театър", уточни Стефан Гамизов.

Той добави, че заявките от страна на кабинета „Борисов" за борбата с организираната престъпност, заплахите към инвеститорите, които са крали, са довели до това, че в страната са започнали да се формират групи по интереси, по интереси на кражби, по интереси на злоупотреба, по интереси на тези хора, които правят българите най-нещастните хора на света. Гамизов даде пример с Алексей Петров и зам.-шефа на ДАНС, които по думите му се мразели неистово, но „в един момент те започнаха да откриват, че в говоренето на Бойко Борисов има нещо опасно за тях. В нещата, които той говори - ами, ако повярват хората, че тия неща се свършат?! Ами ако хората започнат да ги изискват да се свършат?! Тогава имаше една култова фраза в ГЕРБ, на вътрешно заседание, когато е казано: „Ние, или трябва да я свършим тая работа, или ще ни гонят с камъни".

Той уточни, че следващото нещо, което свързва тези групи по интереси, е синтетичните наркотици, защото България е третата наркодържава в света. Според доклада на ООН пише, че над 60% от заловените синтетични наркотици от Близкия изток са с произход България.

„И накрая - прословутата контрабанда. ЕС ни натиска да затегнем границата с Турция, ние не правим нищо по въпроса. Защо не правим нищо? Защото в прословутата контрабанда има два милиарда лева! Ето това е картината, поради която откъдето се леят парите, се случва целия този хаос, който го виждаме", категоричен бе Стефан Гамизов.

„Още миналата година пролетта тръгнаха слухове, че Бойко Борисов ще бъде нагласен. Някои казват, че това е СРС, някои казват, че не е СРС. Вътрешното ми убеждение е, че това е СРС. Кой подписва СРС-тата в България? Вътрешният министър Цветан Цветанов. Цялото дело за въпросния митнически шеф, заради който е станало подслушването, е подписано от съдията Георги Колев, който по супер странен начин стана шеф на ВАС без никаква алтернатива", каза председателят на „Гражданска лига на България.

Според Гамизов крайният резултат от това нещо ще е служебно правителство на Георги Първанов.

Той бе категоричен, че Бойко Борисов не трябва да подава оставка и трябва да си свърши работата. „Той носи вината, че се докарахме до това състояние. Аз няма да подкрепя план, замислен от Георги Първанов и от хората, които се занимават с контрабанда и синтетични наркотици. Един от най-големите противници съм на Бойко Борисов само че конституцията и правовия ред ми е много по-важна", заключи Стефан Гамизов пред bTV.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна преди седмица. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Няколко дни след това екипът на вестник „Галерия" пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместника Антоний Странджев. От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов. Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

Днес вестник „Галерия" публикува в извънреден брой и четвърта стенограма на разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков. Автентичността на разговора не е потвърдена и за него засега няма и разпространен запис.