/ iStock/Getty Images
Кампания за безплатна кастрация на домашни кучета е започнала в приюта за безстопанствени кучета "Улични сърца" в село Глушка. Тревненци могат да се възползват от кампанията на приюта и да заявят желанието си да кастрират на място домашните си любимци, като се обадят в общината или се свържат с приюта, съобщи Юлияна Цанева от пресслужбата на общината.

Според сключен договор между местната власт и екипа на "Улични сърца" залавянето на безстопанствени кучета на територията на общината се извършва от февруари 2020 година, а от края на септември тази година е била предоставена и метална клетка с примамка за хуманно прибиране на безстопанствените животни, обясни Цанева. В приюта кучетата се кастрират, обезпаразитяват се, ваксинират се и се чипират, след което им се търси дом в страната или в чужбина.

По думите на Цанева, полагат се всички необходими ветеринарни грижи - както от екипа на приюта, така и от десетките доброволци, които помагат ежедневно.

От началото на декември "Улични сърца" са заловили 12 бездомни кучета на територията на Трявна, Плачковци и селата. Всички животни са прегледани и са кастрирани.

Екипът на приюта и общината се обръщат към гражданите да подходят отговорно към кастрацията на своите животни, тъй като основната цел на фондацията е да се намали броя на бездомните животни в района, чрез предоставената безплатна кастрация.
 
БТА