Започна ваксинацията с ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19.

В "Пирогов" започва третата фаза от имунизирането, сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение.

Сред хората, които ще бъдат ваксинирани днес, е и представител на Централната избирателна комисия.

По-късно имунизации с ваксината ще бъдат направени и в УМБАЛ „Александровска“.

"Днес стартира третата фаза от Националния ваксинационен план. Ще бъдат включени представители на ЦИК, СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещо от тези структури, за да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес“, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и добави, че днес ще бъдат ваксинирани и служители на „Бул Био“

„Официалната информация в показанието на ваксината на „Астра Зенека“ е, че няма ограничение за възрастта. Над 18-годишна възраст може да бъде поставена ваксината. Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 години са били по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база безопасност и имунен отговор. Няма никаква разлика спрямо останалите групи. Това дава възможност на експертите от Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината“, каза още Кирилов.



Той обясни, че утре ще се вземе решение дали да бъдат поставени всички ваксини или да се запази втората доза за имунизираните с първата. Това е възможно, тъй като срокът за ваксинацията между първата и втората доза е от 4 до 12 седмици, стана ясно от думите му

"В рамките на 2 седмици ще може да се поставят 300 00 дози от „Астра Зенека“, ако се вземе решение да не се пази втора доза", каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Логистично ваксината на „Астра Зенека“ е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора“, каза още той.

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca в събота вечерта в склада на БулБио. 

Ваксината е аденовирусна.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.