Станишев: Защо да водим преговори в тази ситуация
Станишев: Защо да водим преговори в тази ситуация / netinfo
„В сегашната ситуация се чудя за какво водим преговори и какви са ангажиментите, които се поемат”, заяви премиерът Сергей Станишев по повод вчерашните разговори с учителските синдикати. След първоначалното споразумение за 650 лева средна учителска заплата според синдикатите се оказа, че има разминаване с исканията на протестиращите. „Знам, че натискът отдолу към ръководствата на двата синдиката е сериозен, но всеки трябва да покаже своето лидерство и способност да носи отговорност”, посочи Станишев.

„Вчера се договорихме, имаше общо съгласие за основните принципи, по които трябва да се модернизира образоването, да се гарантира финансовата стабилност и да се достигне до един много по-ефективен модел за управлението на българското средно образование и много по-високи заплащания на учителите. Няколко часа по-късно се промени ситуацията и в тази ситуация аз не знам има ли смисъл двамата министри конкретно да водят преговори, защото не знаем това, което се договаря дали има смисъл”, обясни Станишев.

„Днес нямаше смисъл да отида, защото очевидно няма за какво да се разговаря, докато не се върнат лидерите на синдиката. Аз мисля, че ние вчера се договорихме за нещо много съществено – за много по-ефективен модел на управление, така че средствата, които се отпускат първо за образование, да достигат директно до училищата”, коментира още премиерът.