Станишев: Рискът пред България е популизмът
Станишев: Рискът пред България е популизмът / netinfo

Най-големият риск пред България през тази година е популизмът, това заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията, на което бяха обсъдени предстоящите през май избори за евродепутати. Станишев определи като пълни спекулации твърденията на столичния кмет Бойко Борисов, който заяви, че корупцията в страната е изцяло червена.

С уговорката, че винаги има място за усъвършенстването на работата на всеки орган премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че не споделя изцяло оценката на президента Георги Първанов от петък по адрес на Съвета на управляващата коалиция. Ако на някой не му харесва формата Съвета на тройната коалиция, би трябвало да предложи формата на коалиционното управление, каза Станишев.

Той заяви, че по никакъв начин не може да се каже, че този орган подменя конституционните институции в България, нито, че това е Съвет на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Ако някой очаква война между институциите на тази основа, няма да я получи, подчерта обаче Станишев, според когото липсата на коалиционен съвет би довела до конфронтация в парламента и мнозинството.

След заседанието на ИБ на БСП, което обсъди подготовката на левицата за изборите за Европейския парламент през май, Сергей Станишев посочи, че най-големият риск пред България през тази година е популизмът. Като даде за пример най-често използваната за популистки цели тема – АЕЦ „Козлодуй”. Този въпрос трябва да се поставя по умен, а не по конфронтационен начин, като не трябва да се създават свръхочаквания, заяви още премиерът.

Сергей Станишев определи като „недобросъвестни спекулации” твърденията на столичния кмет Бойко Борисов, който заяви, че корупцията в България е изцяло червена. „Аз бих могъл да задам един въпрос – кой политик в България разполага с банка, по какъв начин, кога и в резултат на какво е придобита собствеността върху тази банка”, каза премиерът. Станишев уточни, че не споменава това като пример за политическа корупция, а задава въпрос.

По адрес на Бойко Борисов премиерът каза още, че явно кметът на София не се е изживял като главен секретар на МВР и в тази връзка той би задал още въпроси – „колко поръчкови убийства са разкрити по неговото управление и колко случая за корупция на високо ниво са стигнали до прокуратурата?”