/ БГНЕС
Президентът на ПЕС похвали кабинета за здравните мерки, но поиска икономически щаб
Бившият председател на БСП Сергей Станишев разкритикува соцлидера Корнелия Нинова за организираната, по думите му, атака срещу лидера на БСП-Пловдив Георги Гергов.

"Тази кампания, която се надигна, заклеймяваща Георги Гергов, очевидно организирана, не е най-разумното нещо", заяви Станишев в сутрешния блок на NOVA. Според него някой е преценил, че той е удобна мишена за атака насред кампанията за избор на нов лидер на партията.

"Всеки може да изказва своето мнение. Позицията "ти нямаш право да говориш е абсолютно неприемлива за нашата партия", не приема Станишев заклеймяването на Гергов за това, че е подкрепил действията на правителството за овладяване на епидемията от коронавирус. Преди дни лидерът на пловдивските социалисти написа писмо до Националния съвет на БСП, в което изрази позицията си за поведението на партията по време на извънредно положение, а след това последва искане от страна на соцлидера той да си подаде оставката.
 

Какво написа Гергов на Нинова, че тя му поиска оставката?


Станишев повтори, че няма намерение да се кандидатира за лидер на партията.

"Ще работя за силна БСП. Нямам намерение да участвам в това. Имам достатъчно ангажименти като лидер на ПЕС", заяви Станишев

Станишев подчерта, че по време на такава криза, като сегашната, ролята на опозицията е много деликатна, защото трябва единение на политиците, но и в същото време не и безкритичност. Той посочи, че в такава криза и ролята на опозицията е много деликатна, защото трябва да се търси единението, но не и безкритично. "Когато има криза, хората очакват политиците трябва да си говорят", категоричен е Станишев.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев похвали кабинета за предприетите здравни мерки за ограничаване на заразата от коронавирус, но окачестви като недостатъчни социалните и икономическите.

Неравенството се задълбочава, констатира Станишев. Той настоя за това, че вече наистина е необходимо да заработи икономически щаб за ограничаване на щетите от кризата върху икономиката.

"Трябва да се мисли много сериозно за истински икономически антитикризисен щаб, защото виждаме, че след месец и половина са нанесени много тежки щети върху икономиката, особено върху малките и средните фирми", предупреди Станишев. "Много е ограничен броят на тези фирми, които могат да се ползват от икономическите мерки, като например, 60/40 и редица други", отбеляза президентът на ПЕС. Лошото е, по думите му, че със социалната дистанция е нараснало и социалното неравенство, и все повече хора са обеднели.