Станишев: Държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии
Станишев: Държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Разпитаха Станишев за доклада на ДАНС
22924
Разпитаха Станишев за доклада на ДАНС
  • Разпитаха Станишев за доклада на ДАНС

Бившият премиер Сергей Станишев заяви, че е върнал в ДАНС доклада на агенцията през миналия октомври, за да бъде направена проверка на материалите в него. По-рано през деня Станишев даде показания в прокуратурата във връзка с изнесената справка на агенцията, която от два дни е в интернет. Според Станишев скандалът цели закриването на ДАНС, за да няма друга структура, освен МВР, която да извършва контрол.

Сергей Станишев обясни, че справката, която беше разпространена в интернет, прилича на тази, която е чел преди година, но не може да бъде напълно сигурен. Той обаче беше категоричен, че след като е върнал справката в ДАНС, тя не е попадала в него отново. Така и не стана ясно дали Станишев при връщането на документа се е подписал, каквито са изискванията при работа със секретни документи.

„Вече три месеца държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии, коментира още бившият премиер. По думите му скандалът сега цели да отвлече вниманието от наближаващите 100 дни от управлението на новото правителство.

Станишев изрази увереност, че прокуратурата ще си свърши работата, независимо от „открития натиск на министър-председателя Бойко Борисов", защото със своите изявления той се опитва да дава директни указания на прокуратурата, което е безпрецедентно, „дори Тодор Живков не го беше правил", каза още лидерът на БСП.

Станишев Държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии
netinfo

Станишев коментира още, че изнесеният доклад говори още, че агенцията е работила без политически чадър. „Защо не няправят едно разследване на приятелския кръг на министър-председателя, г-н Борисов, на така наречения „кръг котараци", за който половин София знае. По думите му трябва да се разследва как хора от този кръг печелят поръчки, свързани с управлението на столицата.

Според Станишев икономическите кръгове около ГЕРБ не са в добро финансово състояние и от там идвали „екстравагантните идеи за фискалния резерв". Ако първият напън не се реализира, сигурно ще има у други начини да използват публичния ресурс, след като не могат да осъществят постъпленията в бюджета, допълни лидерът на БСП.  По повод Алексей Петров лидерът на БСП заяви, че се е усъмнил в лоялността му след парламентарните избори. „Имам своите притеснения по какъв начин докладът се е оказал в ръцете на Алексей Петров", допълни Станишев. В тази връзка той настоя Петров да даде обяснение откъде действително разполага със справката и да се провери дали тя е дадена лично от него на Бойко Борисов.

По-рано в прокуратурата се яви и Стефан Гамизов, който също даде показния относно изтеклата в публичното пространство информация от доклада на ДАНС.

„Бившият зам.-директор на ДАНС Иван Драшков трябва да стане клиент на правосъдието", заяви енергийният експерт Гамизов по повод твърденията на Драшков, че е участвал в престъпна схема.

Станишев Държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии
netinfo

На снимката Стефан Гамизов с бежовото яке

Вчера бившият служител на ДАНС Алексей Петров също бе разпитан в прокуратурата относно скандала с доклада на ДАНС. Петров заяви, че не се притеснява да даде показания и отказа друг коментар. По-късно по същия случай показания даде и бившият директор на ДАНС Петко Сертов.

Преди няколко дни на извънредна пресконференция министър-председателят Бойко Борисов съобщи за секретен доклад на ДАНС, който е бил изнесен неправомерно от Министерски съвет от бившият премиер Сергей Станишев. По думите му, документът бил "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". Докладът бил връчен на Борисов от Алексей Петров, който "отишъл при него в качеството си на гражданин и му е дал екземпляра на доклада, който е бил в Станишев". Според Борисов изнасянето на документа от бившия премиер е било с цел да бъдат предупредени лица и кръгове, споменати в него.