Стабилизирано е състоянието на шофьора, предизвикал катастрофа край Симитли
Стабилизирано е състоянието на шофьора, предизвикал катастрофа край Симитли / Снимка: БГНЕС
Състоянието на 39-годишния шофьор на автобуса, предизвикал тежката катастрофа край Симитли, е стабилизирано. Към момента той е в съзнание, все още не е опериран, има счупен лакът и сериозни наранявания по главата. Това съобщи за Дарик д-р Борислав Балдин, завеждащ реанимация.

В момента оперират другия мъж, настанен в реанимация, който е получил тежка гръдна травма. Д-р Балдин уточни, че не се предвижда повторна операция на пострадалия.

При катастрофата вчера загинаха трима души, а 14 други пострадаха при катастрофата на пътя край Симитли. Автобус, който пътува от София за Сандански, предприема изпреварване, като удря три леки коли и един микробус. При удара загиват двама мъже – единият от автобуса и друг, който е бил в една от леките коли. На път за болницата умира и третият мъж. При инцидента бе ранено и дете на 1 година и 5 месеца, майка му е с комоцио, а бащата – сред загиналите. На всички водачи, участвали в катастрофата, са взети кръвни проби.

„Шофьорът е тръгнал да изпреварва на завой без никаква видимост, не мога да си обясня подобно действие”, коментира директорът на Областна дирекция „Полиция”-Благоевград комисар Константин Титянов. „Искам да подчертая, че това е нещо безпрецедентно – на завой, на непрекъсната линия да правиш изпреварване с пътници!”, изрази недоумението си той.

„Километър пред ПТП-то имаме постоянен полицейски пост, тъй като участъкът е рисков. Този полицейски пост има задача да осъществява тъй нареченото демонстративно присъствие с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия. За съжаление изцяло участъкът Благоевград – Кулата е много рисков и за последните 20 години там са станали изключително много челни удари, тежки ПТП-та вследствие на неправилно изпреварване”, допълни Титянов.

„От катастрофата на Предел до този момент съставът на Областна дирекция „Полиция” не е спрял да извършва целенасочени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси. Според анализи тежките катастрофи стават изключително с автобуси или тежкотоварни моторни превозни средства”, каза още комисар Константин Титянов.