/ iStock/Getty Images
Прокурорската колегия реши да прекрати процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България. Причината е, че няма друг кандидат, от досегашната процедура, който да е получил шест или повече гласа подкрепа, както е разписано в правилата досега, и съответно от колегията не могат да изпратят веднага нови кандидатури към Европейската прокуратура.

Членовете на колегията коментираха, че преди да се прекрати процедурата и решението да влезе в сила, не може да започне нова. Те решиха, след като това стане, да обсъдят въпроса дали ще започне нова процедура за подбор на кандидати и налага ли се промяна в правилата за избор.

Лаура Кьовеши ще посети София

Европейската прокуратура, която започна работа на 1 юни, отхвърли шест от общо десетте избрани и предложени от България делегирани прокурори. Причината е, че те не отговарят на съответните изисквания.

"Положението в Румъния е същото като в България", заяви Стефан Петров от Прокурорската колегия. Той съобщи, че в Румъния от предложените 15 делегирани прокурори са избрани 6, а за останалите 9 в момента до 27 юни се провежда конкурс по подаване отново на документи, а после предстои избор
БТА