Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Dariknews.bg
Напоителни системи клон Струма – Места съвместно с Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" спря всичките 27 нерегламентирани отклонения, използвали вода от язовир Дяково. Потърпевши от спирането на отклоненията, след заповед на екоминистъра Емил Димитров, са десетки автокъщи в промишлената зона на град Дупница.

Към момента нивото в язовира се е покачило с 7 сантиметра, а количеството е над 12 млн. кубика вода. В два дюкера над село Самораново се събират водохващанията на две реки Отовица и Бистрица. Това е цялото количество вода, с което се пълни язовир Дяково. "Предприели сме мерки по заснемане на цялото съоръжението, двата дюкера, 13 километра им е дължината. Ще им се направи ултразвуково заснемане дали има още нерегламентирани отклонения. Идеята е цялата вода да влиза в язовира и питейно битовите нужди на хората да бъдат задоволени". Това каза пред БНТ Марио Михов от напоителни системи клон Струма – Места.

Добрата страна на снежната буря: Покачва се нивото на язовир “Студена“

Според експерти при едно нормално снеготопене за едно денонощие язовирът се пълни с около 1 млн. кубика вода. За целта обаче от него не трябва да излиза вода за промишлени нужди. Към този момент вода от язовир Дяково не се подава никъде с изключение на двете ВиК дружества. Разпорежданията на министър Димитров са докато язовир Дяково не стане над 50% да не се дава никаква вода за промишлени нужди. Автокъщите в промишлената зона Пиперево са клиенти на напоителни системи, но близо три месеца не получават вода от язовир Дяково, въпреки че количествата, които ползват, са минимални.

Намеренията на собствениците на автокъщи за ефективни протести остават. Те се заканиха да затворят главен път Е- 79, ако скоро проблемът с водата не бъде решен
БНТ