Според адвокат Харалампиев мисленето на Аласад е като на психично обременен
Според адвокат Харалампиев мисленето на Аласад е като на психично обременен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според адвокат Харалампиев мисленето на Аласад е като на психично обременен
58105
Според адвокат Харалампиев мисленето на Аласад е като на психично обременен
  • Според адвокат Харалампиев мисленето на Аласад е като на психично обременен

Защитникът на шестима от подсъдимите по делото за радикален ислям в Пазарджик Хари Харалампиев заяви в съда, че ключовият свидетел по делото Муафак Аласад е с инкохерентно мислене.

Муфак Аласад бе разпитван близо шест часа. Неговите показания напълно се разминаха с тези, дадени в досъдебната фаза на процеса. Аласад заяви пред съда, че е бил заплашван от ДАНС да се откаже от преводач. Свидетелят, който е с двойно гражданство - сирийско и българско, заяви пред Пазарджишкия окръжен съд, че е заплашван да напише молба, с която да се откаже от преводач при снемането му на показания. Пред съда Аласад заяви, че е подписал молбата под натиск и сега я оттегля.

По думите му неговото семейство е било обект на тормоз, съпругата и синът му също са били заплашвани. Заради оказания натиск 19-годишният син на Аласад е заминал за Сирия. Пред съда свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана.

Пред Дарик адвокат Харалмпиев обясни, че такова мислене влиза в качествената характеристика на психично обременените хора.

Следващото заседание на Окръжен съд-Пазарджик по делото срещу 13-те подсъдими за разпространение на радикален ислямизъм ще бъде на 28 ноември. Тогава ще бъдат разпитани свидетелите със защитена самоличност. През декември ще бъдат насрочени още четири заседания за изслушване на 10-те вещи лица по делото.