/ Пресцентър – Апелативна прокуратура София
Граждани на Турция, превозвали около половин милион евро, са задържани на Дунав мост 2 по обвинение за пране на пари, съобщават от Апелативната прокуратура София

По искане на Окръжна прокуратура – Видин съдът е наложил мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима граждани на Турция, привлечени към наказателна отговорност.

На 11.11.2020 г., на ГКПП Дунав мост 2 Видин – Калафат, митнически служители са спрели за проверка пристигащ от Румъния товарен автомобил - влекач с полуремарке, с унгарски транзитен регистрационен номер. Превозното средство се движело от Германия за Турция. Камионът се управлявал от гражданина на Турция М.Д. В него пътували двама негови сънародници – И.А. и О.К., които заявили, че пътуват на автостоп. Отрекли са да имат забранени стоки, валута, ценности над допустимите ограничения.

По линия на митниците е получена информация, че пътуващите в товарния автомобил лица имат съпричастност към водено разследване за пране на пари в Германия.

При последвала щателна проверка на автомобила, в товарното му помещение, са били открити лични вещи и крупна парична сума. В кабината са били намерени раница и найлонова чанта, съдържащи еврови банкноти от различни купюри. За тях пътуващият в камиона И.А. е обяснил, че са негови. Работещите по случая полицейски служители са установили точния размер на паричната сума - 450 020 евро. Тя е иззета, както и МПС, което е веществено доказателство по образуваното досъдебно производство.

Тримата чужденци са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпно деяние – прикриване на произхода, местонахождението и движението на паричната сума, придобита чрез престъпление.

 Обвиняемите нямат адрес в страната, спрямо тях има данни за съпричастност към трафик на пари и наркотици. Освен това са опитали да напуснат ГКПП пеш, с цел осуетяване на проверката.
 

евро валута
Пресцентър – Апелативна прокуратура София

евро валута
Пресцентър – Апелативна прокуратура София