Маринела Арабаджиева
Маринела Арабаджиева / БГНЕС
Апелативният спецсъд ще гледа мярката за неотклонение на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари Маринела Арабаджиева
.
На 18 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени в закрито заседание мярката ѝ за неотклонение в "домашен арест". Причината за решението бе влошеното ѝ здравословно състояние.

Маринела Арабаджиева е в критично състояние с опасност за живота


На следващия ден Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу това определение. От държавното обвинение мотивираха протеста си с резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева, които сочат, че тя може да пребивава в условията на следствения арест. Другият мотив е отказът на Арабаджиева да бъде настанена за терапия в болница „Лозенец”, въпреки постановление на наблюдаващия прокурор от юли месец.

Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Маринела Арабаджиева

Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев бе екстрадирана от Испания на 30 май. Непосредствено след пристигането ѝ в София, тя бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения. Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.