/ БГНЕС
Спецсъдът отстрани временно от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител не общината Златка Мусева. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата, че, ако са на поста, и двамата могат да попречат на разследването.
 
Обвинението твърди, че с фалшиви договори и фактури те са превели по сметка на физическо лице голяма сума пари за общински ремонти. Човекът, на когото били преведени парите, нямал нищо общо с дейността. Така за три години те били присвоили 2 млн. лева.
 
На над 60 страници прокуратурата е изложила доводите си за отстраняването на Рейзи и Мусева.
 
Отложиха делото срещу кмета на Созопол

Първоначално защитата смяташе, че спецсъдът не е компетентен да се произнесе по искането за отстраняване. Според закона, след като разследването е започнато от градската прокуратура, то за отстраняването на Рейзи трябва да се произнесе градският съд.

БГНЕС

Адвокатът на двамата представи документ, че те излизат в отпуск от днес до юни. Освен това Рейзи и Мусева винаги помагали на всички проверки, които прокуратурата правила. Като са в отпуск нямало как да влияят на разследването.
 
Съучастници на кмета на Созопол обвинени в присвояване на 2 млн. лева

Самият Рейзи също заяви, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които искали. Кметът обясни, че с Мусева излизат в отпуск, за да покажат, че не възпрепятстват разследването. Мусева разясни, че няма как просто така да бъдат плащани пари, защото за всеки транш трябвало да има договор. Освен това в общината имало финансов контрольор и още няколко човека, през които минавали за подпис всички документи.
 
След като чу решението на съда Рейзи заяви, че ще обжалва.
БТА