Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм
Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм / БГНЕС, архив

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото срещу трима сирийски граждани, обвинени в тероризъм, на 2 август от 10.30 ч. и е потвърдил мерките им за неотклонение "задържане под стража". Това съобщиха от прокуратурата.

За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, се посочва в съобщението.

Те са обвинени в това, че на 7 февруари 2016 г., като чужденци - граждани на Сирия, с цел да участват в престъпление - тероризъм, като членове на терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "ИДИЛ" ("Ислямска държава на Ирак и Леванте") включително против чужда държава, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци в Германия.

В телефоните на тримата мъже разследващите намерили достатъчно информация за радикалните намерения на мъжете. Освен това са открити и снимки, които според прокуратурата доказват желанието на тримата да се присъединят към двете структури. При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност.

Първоначално тримата са осъдени за незаконно преминаване на границата от Свиленградския съд, но са оставени в ареста именно заради намеренията им да се присъединят към двете радикални структури. Разследването по случая е продължило четири месеца и половина.