Барселонагейт
Барселонагейт / iStock
Бойко Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел по „Барселонагейт“. Това съобщиха на извънреден брифинг от Специализираната прокуратура.
Проведени са разпити на всички, които се споменават в досъдебното производство, включително и Борислава Йовчева.

От обвинението добавиха, че са получили документи по случая по две линии - едните са били изискани от Кралство Испания по европейска заповед и са на испански, а другите са дошли от ДАНС и са на английски език.

Кирил Петков: В „Барселонагейт“ има снимка, свързана с Бойко Борисов

Христо Кръстев, говорител на СП потвърди, че в документите от ДАНС действително има снимки, свързани с бившия премиер Борисов. На този етап обаче не може да се каже нито кой е източник на тази документация, нито от кого е поръчана. "Снимките са от медийни публикации от България и Испания, прокурорът по делото е изискал вече данни от ДАНС кой и на какво законово основание е поискал тази информация и кой е изпратил тази информация в България. Няма автор на този доклад, няма подпис или печат", поясни Кръстев.

Поради езиковата бариера в момента обвинението не може да каже дали има данни за извършено престъпление и пране на пари. За целта трябвало да се вдигне банкова тайна, което било от компетенцията на властите в Испания.

Бойко Борисов: Аз съм се снимал много пъти в Испания, притоплят скандала

 

От спецпрокуратурата обясниха, че са изпратили в Испания две европейски заповеди за разследване. "Специализираната прокуратура е изпратила две заповеди за разследване на Европейското бюро на България на Евроджъст. То е сезирало испанското бюро на Евроджъст.  Получени към момента са документите само от едната заповед, като те са 219 страници на испански. Поръчан е експресен превод, както на тази документация, така и на данните, предоставени от ДАНС, които са 26 страници на английски. Все още се чакат документите по втората заповед", уточни говорителят.

"Поставени са много въпроси от наблюдаващия прокурор, но в момента не можем да кажем нищо от съдържанието, защото са на чужд език", допълни Христо Кръстев.

От МВР са изпратили доклада по случая с „Барселонагейт“ на Гешев

"По повод твърдението на вътрешният министър, че в МВР са получени материали от Испания, наблюдаващият прокурор е разпоредил те да ни бъдат предоставени. До момента това не е направено", каза още Кръстев. Малко след 17 часа от специализираната прокуратура съобщиха, че са получили очакваните материалите от МВР по случая с къщата в Барселона.