/ МВР
Действията са осъществени под ръководството на съответните прокуратури
Спецакции са проведени в Ловешко и Монтанско, съобщиха от полицията. Специализирана полицейска операция срещу конвенционалната престъпност е проведена на 24 септември на територията на община Луковит.

След спецакция: Разкрити престъпления и петима с повдигнати обвинения

Полицейските действия са осъществени от служители на Районно управление-Луковит и Зонално жандармерийско управление-Плевен, под наблюдението на Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура-Луковит.

В хода на операцията са проверени 110 лица и 78 МПС, като за  установени административни нарушения са съставени 7 глоби с фиш и 10 акта по ЗБЛД и ЗДВП. Полицейските служители са посетили 8 учебни заведения и детски градини на територията на общината, на срещи с децата униформените отново са им припомнили основните правила за безопасно поведение.

Извършени са проверки на 3 места за подслон, 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, проверени са 24 лица с мярка „подписка“ и са проведени профилактични беседи с 5 деца, които са водят на отчет от инспекторите от Детска педагогическа стая.

Задържаха 23-ма души, сред които и извършител на измами във Варненско

По време на специализираната операция са образувани 3 досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК, 1 досъдебно производство по чл. 316 от НК и са задържани 4 лица. При извършено претърсване  на частен дом в  луковитско село, обитаван от 66-годишна жена, полицаите са открили в различни помещения на къщата и стопанска сграда общо седем опаковки с 3104 г суха, зелена тревиста маса,  реагирала на канабис при извършения наркотест. Обитателката на имота е задържана за срок от 24 часа.

При инспекция в къща в с.Торос  е намерена хартиена опаковка с бяло кристалообразно вещество, с общо тегло около 1 грам. При полеви наркотест веществото е дало положителен резултат за метамфетамин.

След спецакция: Задържаха 20 души във Варненско (СНИМКИ)

Задържан е 27-годишния обитател- с криминалистически регистрации. В района на с. Тодоричене полицаите спрели за проверка лек автомобил, управляван от 53-годишен мъж. При обиск, от джоб на дрехите му, са иззети 4 опаковки с 2 г канабис. Мъжът също е задържан.
 
Идентична операция е проведена вчера и на територията на Участък Бойчиновци. Извършени са проверки на два търговски обекта, на девет лица с криминалистически регистрации, както и на частен дом в с. Лехчево.

От адреса, собственост на 49-годишен местен жител, е иззета инсталация за варене на ракия, нерегистрирана по установения ред. Открити и иззети са 19 литра течност с кихлибарен цвят и мирис на алкохол, разпределена в 7 пластмасови бутилки.

Няколко задържани след спецакция срещу битовата престъпност в Котел

Служители на реда се отзовали и на сигнал за сбиване между затворници, настанени в Бойчиновци - затворническо общежитие от открит тип към Враца. Изяснено е, че 42-годишен затворник е нанесъл побой на 59-годишния си съкилийник, причинявайки му телесна повреда - счупена лъчева кост на дясната ръка.

В рамките на операцията е извършена проверка и в имот в с. Громшин, собственост на 48-годишен местен жител. От там са иззети 5 кубика церова дървесина, без контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход.

На притежателя е съставен акт. Три досъдебни производства са образувани в хода на действията - за незаконно производство на алкохол, незаконно съхранение на безакцизни стоки и нанасяне на средна телесна повреда.