/ УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”
Хибридната хирургия на „Пирогов” спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце, съобщиха от болницата.

Малко след полунощ мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в лечебното заведение с чуждо тяло в хранопровода. 

Рентгена показал, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната успели отстранят застрашаващия живота му предмет. 

Случаят събра екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция.

Дървено яйце Пирогов операция
УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”

Специалистите се стремили да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента, чрез иновативен хибриден и много по-щадящ метод.

Лекарите направили миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успели да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата.

След 4 часа усилия успешно отпушли хранопровода на мъжа и извадили през устата дървено яйце.

Дървено яйце Пирогов операция
УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”

„Не сме имали до сега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, коментира началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Дървено яйце Пирогов операция
УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”