Софийския университет
Софийския университет / iStock/Getty Images
За 13-та поредна година Масачузетският технологичен институт запазва своето господство на върха, а на второ място вече е Имперският колеж в Лондон
Софийският университет се класира между 661-670 място  от общо 1500 висши учебни заведения в престижната класация за най-реномирани университети в света на QS World University Rankings.

Така той се изкачва в класирането, като в миналата година беше на 741-750 място.

Авторите на класацията не слагат университетите на конкретно място, а ги групират. Софийският университет "Свети Климент Охридски" остава единственото българско висше учебно заведение, което да влезе в класирането. 

Обявиха на кое място е Софийският университет в най-голямата световна академична класация


Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. През  2022 година той беше на 591-600 място.

Тазгодишната класация е най-мащабната досега, като в нея участват над 1500 университета от 105 системи за висше образование. САЩ са най-представената държава или територия със 197 класирани институции, следвани от Обединеното кралство с 90 и континентален Китай със 71.

За 13-та поредна година Масачузетският технологичен институт (MIT) запазва своето господство на върха. Имперският колеж в Лондон скача с четири места и заема второто, а Оксфордският университет и Харвардският университет са съответно на трето и четвърто място. Университетът в Кеймбридж допълва челната петица.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня