/ iStock/Getty Images
Въвежда се и организация на движението за „Ден без автомобили“
За поредна година София се включва в Европейската седмица на мобилността, която ежегодно се провежда между 16 и 22 септември, по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни, съобщиха от Столична община. Тази година е различна, защото епидемията промени много неща в сферата на мобилността.

Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме, колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично.

Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно и, разбира се, безопасно придвижване в града. Първите дни от седмицата (16-18-ти септември) бяха посветени на безопасността под мотото „Остани жив! Пази живота!“

През уикенда (19-20-ти септември) на различни места в града всеки, който желаеше можеше да изпробва придвижване с тротинетка или разходка с електрически велосипед във Витоша.

Кулминацията в програмата е днес на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

От 11:00 до 16:00 часа, всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

Въвежда се и организация на движението за „Ден без автомобили“, като част от кампанията „Европейска седмица на мобилността“ днес. От 08.00 до 18.00 часа на 22.09.2020 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: на пл. „Кн. Александър І”; на ул. “Ген. Й. Гурко” между бул. “Васил Левски” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

От 08.00 до 18.00 часа на 22.09.2020г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ в участъците между пл. „Независимост“ и ул. “Г. С. Раковски” и от ул. “Г. С. Раковски” до бул. „Васил Левски“, по ул. “Княз Александър I”, в участъка от бул. “Цар Освободител” до ул. “Съборна”, ул. “Леге” в участъка от ул. “Съборна” до бул. “Цар Освободител” и по ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, с изключение на автомобилите, обслужващи съгласуваните на територията на Столична община мероприятия, тържествени церемонии - сватби, кръщенета и други и колите на обществения транспорт.