Национална програма против насилието предлага социалното министерство. Това съобщи във Варна министър Иванка Шалапатова, цитирана от БНТ.

Програмата е изготвена след призива на премиера Николай Денков към четири министерства за спешни мерки срещу домашното насилие. Те ще бъдат представени днес.

"Активни мерки за защита на децата, както и за защита на жените в две посоки. Първо превенция – работа, когато е рано, с цел превенция на насилието над деца, които много често след това като възрастни повтарят този модел на агресивно поведение. Затова нашата цел е да прекратим тези практики в ранна детска възраст. Втората линия, по която ще предложим по-активни мерки, е защитата на жените и децата, преживели насилие.

Заради ревност: Мъж преби съпругата си пред очите на децата им

"Ще предложим увеличаване, сега текат изчисленията на брой на всички социални интегрирани услуги за подкрепа на жените жертви на насилие. Мерките в момента не са пълни, няма достатъчно услуги, няма медицинска грижа, за жилищното адекватно настаняване, за трудоустрояването, достатъчно на тези жени, за да имат активен и социален живот. Нашите мерки ще се реализират максимално скоро с периметър до края на годината да имаме първите резултати. До края на следващата други резултати, но те ще бъдат ясно определени", заяви социалният министър Иванка Шалапатова.
 
БНТ