/ БГНЕС
Апелативният спецсъд потвърди наложената мярка постоянен арест на обвинения във връзка с кибератаката срещу НАП собственик на "Тад Груп" Иван Тодоров. Решението е окончателно.

Тодоров е сочен за подбудител на Кристиян Бойков, негов служител, обвинен за физическия извършител на хакерската атака срещу НАП. Вчера стана ясно, че на Иван Тодоров му е повдигнато и второ обвинение за ръководител на престъпна група с користна цел.

Собственикът на „ТАД груп“ с второ обвинение

Пред медиите прокурорът по делото за мярката Даниела Ангелова посочи, че е очаквала такова решение на съда, заради събраните "категорични доказателства".

Адвокат Ина Лулчева също коментира, че защитата е очаквала това определение, въпреки че били убедени в неговата незаконосъобразност. По думите й в делото няма никакви данни за това Иван Тодоров да е накарал или подбудил Кристиян Бойков да извърши престъпление.

Прокуратурата с нови доказателства срещу „Тад груп“

Според адвокат Лулчева няма престъпна група, каквото обвинение е повдигнала прокуратурата. Тя обясни, че нито един от цитираните по делото свидетели не се оплаква в показанията си да му е предлагано насила, срещу затрудняване работата на сайта да му се осигурява киберсигурност. Нито един не твърдял да е разговарял с Иван Тодоров по този въпрос, допълни тя.

"Проблемът по това дело е, че прокуратурата очевидно не е нужна, защото съдът сам си развива обвинителната теза. Ако има пропуски в нея, съдът я доразвива с мотивите си, което е недопустимо", заяви адвокат Георги Стефанов, другият защитник на Тодоров.

В мотивите си съдът посочи, че по делото има достатъчно доказателства, както и че има опасност от бъдещо неправомерно поведение на Тодоров. Като отбеляза, че първата инстанция със своето определение не е накърнила, а е съхранила своята безпристрастност по делото.
БТА