/ Thinkstock/Getty Images
Пускат под гаранция собственичката на ротвайлерите, които нападнаха три деца в софийското село Железница. Съдът счете, че има доказателства, че е извършила престъплението - не е положила достатъчно грижи и те са причинили средна телесна повреда - обезобразяване на долни крайници на три деца.
 
Полина Шишманова твърди, че кучетата са откраднати, а съседи разказват как същия ден мъжът й Красимир споделял, че са се погрижили и кучетата ги няма. Няма разбити ключалки на клетките им. Съдът заключи, че или кучетата са пуснати от собствениците си или са избягали от дома си. Обвиняемата е била длъжна и е трябвало да предвиди, че кучетата са агресивни и могат да причинят уврежда на животни или хора.
 
Три деца и мъж са нахапани от ротвайлери край с. Железница

Събрани са достатъчно доказателства, че Шишманова е съпричастна към престъпленията, смята съдът, но допълни, че за обвинителен акт трябва да се съберат още доказателства. Няма опасност да се укрие, трудовозаета е, има чисто съдебно минало, няма и противообществени прояви. С това чисто съдебно минало най-вероятната присъда е до 5000 лева глоба. Има обаче обясним и обществен интерес, съобщава NOVA.
 
Прокуратура поиска постоянен арест за Полина Шишманова. Тя остана безмълвна пред съда и репортерските въпроси и скри лицето си. В началото на съдебното заседание жената се разплака и се наложи съдът да я успокои.
 
Прокуратурата разказа за разпита на Ивайло Вакалиев, съсед. На 8 април около 14.00 ч. ротвайлерите влезли в имота му и нападнали кучето му, причинявайки му тежки увреждания - извадено око, счупен таз. Около 23.00 ч. същия ден Ивайло говорил със съпруга на Шишманова за нападението над кучето. Питал го какво ще стане с ротвайлерите, Камбуров му отговорил, че след нападението са взели мерки и кучетата ги няма вече. Били решили въпроса генерално.
 
Ротвайлерите, собственост на Шишманова, са агресивни, заключи прокуратурата. Телената ограда, където живеят кучетата, не е нарушена и няма как животните да са избягали. Съпругът на Шишманова обаче твърди, че клетката на ротвайлерите е била разбита и така кучетата са изчезнали. Деница Гиндева, приятелка на Шишманова, твърди, че кучетата са откраднати или избягали.
 
Ива Кацарска, Александър Антонов и Мартина Илиева са свидетели на случилото се. Александър Антонов излязъл с внуците си -  Емануел Илиев, Виктор Илиев и Християн Илиев. Срещнали двата ротвайлера без каишки и намордници. Кучетата са ухапали многократно по цялото тяло и възрастния човек и трите деца, сочи експертизата на прокуратурата.
 
Майката Мартина Илиева разказва, че две от децата още са в "Пирогов" с предстоящи операции. Макар и да не е изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи с точност травмите, за да се установи дали са леки, тежки или средни, от разказите на свидетели и огледите може да се установи, че децата са получили множество ухапвания.
 
Собствениците на ротвайлерите, нахапали три деца и дядо им, с обвинения

Ротвайлерите не са минали задължителната ваксинация за бяс през 2019 г. Това освен нарушение, създава опасност за предаването на заразна болест на децата.
 
Полина Шишманова не е осъждана, по думите й е застрахователен агент и има спортен лагер. Според защитата няма опасност да се укрие и да извърши ново престъпление. Защитата обясни, че обвиняемата признава вината си и много съжалява. Освен че няма опасност да се укрие трябва да се погрижи и за болния си съпруг, който е с два инфаркта и съпътстващи заболявания. "Това, което съм мислила тия три дни е огромното съчувствие към тези три деца. Моля да не ме задържате под стража", заяви Полина Шишманова пред съда.
 
По смисъла на закона престъплението не е тежко - наказва се със затвор до 3 години. Жената е обвинена, че не се е погрижила за животните си и така се е стигнало до инцидента.
nova.bg