/ Dariknews.bg, архив
Обвиниха майката и сина - собственици на кучетата ротвайлери, които вчера нахапаха три деца и дядо им, предаде БГНЕС.
 
Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че вчера около 13:00 ч. на 112 имат получен сигнал, че в село Железница, в района на баните, е възникнал инцидент, при който два ротвайлера са нахапали три деца, заедно с възрастния им дядо. Незабавно са изпратени са екипи. Хаджиев благодари на жена с бебе, притекла се на помощ:
 
„Тя след като забелязала, че е възникнал този инцидент, е положила усилия с риск за здравето си да окаже съдействие, което се изразява в отделянето на кучетата от децата и да предотврати по-тежки последици”, каза той.
 
След като са упоени кучетата в резултат на по-нататъшната им работа са установени собствениците.
 
„Въз основа на справка, която сме направили по отношение на чиповете на самите кучета. Те са били регистрирани в Българска агенция по безопасност на храните и по този начин установяваме, че кучетата са собственост на една дама от Симеоново и нейния син”, каза Георги Хаджиев.
 
Районният прокурор на София Радослав Димов обясни, че след доклад на материалите в СРП, наблюдаващият прокурор е преценил да повдигне обвинение спрямо двете лица - едното е непълнолетно момче на 17-годишен. Обвинението е за това, че не са положили достатъчно грижи за двете домашни кучета и заради това тези кучета са причинили средни телесни повреди на три малолетни лица. Те се изразяват в обезобразяване на части от тялото.
 
Той обясни, че за това престъпление законът предвижда наказание до три години лишаване от свобода и глоба.
 
Майката е задържана до 72 часа и ще се иска от съда постоянният й арест.
 
„От свидетелските показания, които имаме до момента, се установява, че най-малкото дете е било паднало на земята и едното от кучетата е захапало главата му. Това, ако не беше намесата на тази съвестна гражданка, може би щеше да доведе до много по-фатални последици, с много по-фатални наранявания, включително и евентуално причиняване на смърт”, каза още Димов.
БГНЕС