Снегът скова Русенско
Снегът скова Русенско / снимка: DarikNews.bg, Русе, архив
Снегът скова Русенско
49474
Снегът скова Русенско
  • Снегът скова Русенско

Изключително тежка е обстановката в Русенско заради обилните валежи от сняг. Скоростта на вятъра в района е около 70 км/ч. 11 населени места в общината са без ток.

Заради силните снегонавявания на изходните магистрали са се образували преспи с височина около метър. Затворени са пътищата за София, Варна и Кубрат. Все още е затворен и Дунав мост. Причина за затварянето му е тежкото състояние на пътя Гюргево-Букурещ, който е затворен. Ограничено е и движението на автомобили в селата.

В Русенско без ток са град Мартен, кварталите ДЗС, Долапите, Образцов чифлик и Средна кула, както и селата Червена вода, Сандрово, Николово, Просена, Бъзън и  Долно Абланово. Екипите на Еон работят от 1.00 ч. през нощта, но все още не успяват да отстранят повредите. Всички екипи, обслужващи територията, са мобилизирани да отстраняват повредите. Най-сериозни затруднения екипите срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено до края на деня, заявиха от Е.ОН.

Седем училища в Русенско остават затворени днес поради усложнената зимна обстановка, стана ясно на заседание на щаба за действия при екстремални зимни условия в Общината. Това са учебните заведения в Мартен, Николово, Семерджиево, Ново село, Долапите, Хотанца и Образцов чифлик. Основният проблем е, че в тези населени места няма ток. Вероятно в тези школа и утре ще е неучебен ден. Засега училищата в Русе провеждат нормални учебни занятия.

30 автомобила са закъсали на пътя между селата Басарбово и Божичен, алармира кметът Николай Колев. Шефът на пътно управление Минчо Минчев пътува натам с роторен снегорин техника, и ще бъде оказана помощ на хората, съобщи за Дарик областният управител Стефко Бурджиев. Село Николово е без хляб, по-късно от Русе ще бъде изпратен камион, който да закара хляб в населеното място. 40 души, които трябва да минат процедура на хемодиализа до обяд в русенската болница, се проверяват по списък и ако е необходимо ще бъдат превозени със специални автомобили. При необходимост се предвижда те да останат да пренощуват в болницата. Община Иваново е без вода, защото помпената станция там е на ток.

В кризисния център в с. Бъзън се настаняват закъсали хора, съобщи за Дарик шефът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов. Екипи на червения кръст цяла нощ са обикаляли пътищета, за да следят дали има бедстващи хора и за да осигурят храна и топли напитки за центровете в Бъзън и Две могили. Д-р Йорданов съобщи още, че в новооткрития зимен подслон в Русе са приютени трима бездомници, очаква се да дойдат и още.

Още новини от Русе