/ Александровска болница
Сменят ръковорството на Александровска болница в София. Това  каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. И се аргументира: "Днес взехме категорично решение, че след този натиск, който вече се вижда, че е политически натиск, сменяме ръководството на "Александровска болница". 

Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата е проф. Атанас Йонков.

По-рано одит на Министерството на здравеопазването посочи, че ръководството на УМБАЛ “Александровска” е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 000 000 лв. само за последната година. За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ “Александровска” ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения до размер на 24 250 740 лв. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

ПП: Готви се смяна на ръководството на Александровска болница

От болницата опровергаха тази информация на пресконференция в четвъртък. Изпълнителният директор д-р Атанас Атанасов заяви: "Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24 милиона лева, не отговаря на истината". И допълни: Твърдението, че за периода 30 юни 2021 г. – 31 август 2022 г. ръководството е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. е невярно.

„Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв.“, каза сегашното ръководство днес.

Александровска болница: Просрочените ни задължения не са в размер на 24 млн. лв.

Извършено е погасяване на задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело до намаляване на темпа на растежа на просрочените задължения, твърдят още от болницата.

По отношение на констатацията на МЗ, че натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г., в размер на 23,5 млн. лв., надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, от Александровска болница твърдят, че сумата е натрупана в „основно в периода от 31 март 2021 г. до 30 юни 2021 г., т.е. преди встъпването в длъжност на настоящото ръководство“.

Ръководството на болницата е предприело своевременни действия за кандидатстване и съответно одобрение от Българската банка за развитие на кредит от 5 млн. лв., казват от лечебното заведение. Оттам посочват, че кредитът е одобрен, но МЗ все още не е одобрило решението на Съвета на директорите.

По-рано днес позиция относно Александровска болница изпратиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната". Писмото е подписано от доц. Антон Тонев-български лекар и политик от „Продължаваме промяната“ и бивш шеф на Здравната комисия в НС.

"През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната Александровска. Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов", се посочва в позицията им.

„Продължаваме промяната“ е против каквито и да било персонални промени в Александровска болница към този момент. Настояваме на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца", категоричен е доц. Тонев.