Постъпват сигнали от служители в МВнР, които споделят за оказван натиск от преките им ръководители във връзка с ефективните стачни действия, продължаващи четвърти ден, посочват в съобщение до медиите от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС).

Това води до увеличаване на страха у служителите и до повишено напрежение между стачкуващи и нестачкуващи, пишат от синдиката. 

От ПОДСДС отбелязват, че на среща на 2 декември с министъра на външните работи Николай Милков, е бил поет ангажимент от негова страна, че за служителите на МВнР няма да има последствия от упражняване на правото им на стачка. Въпреки това налице е директен и индиректен натиск върху служителите, идващ от по-ниските ръководни нива в министерството, пише в съобщението.

Служителите на МВнР започват стачка, няма да изпълняват задълженията си (СНИМКИ)

Благодарим на голямата част от директорите на дирекции в МВнР, които подкрепят справедливите искания на служителите за достойно заплащане, заявяват от синдиката. 

Според тях дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване“ на МВнР не разполага с ефективен инструмент за установяване на стачкуващите служители, поради което се прибягва до различни методи, възприемани като форма на индиректен натиск спрямо стачкуващите.

В допълнение информираме, че към момента в МВнР се провеждат конкурси за назначаване на нови служители. Изразяваме безпокойство, че провеждането им в период на стачка противоречи на разпоредбите на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, пишат още от ПОДСДС. 

От синдиката заявяват, че стачните действия в МВнР ще продължат до намирането на решения по поставените искания, като предстои включването в ефективната стачка на служители от задграничните представителства на министерството.

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември, с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване. 

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане на достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.
БТА