Служебният кабинет се събра вечерта на спешна среща при президента Румен Радев, съобщи първо NOVA. Информацията първоначално не беше потвърдена официално от институциите. След това от прессекретариата на президента изпратиха съобщение до медиите, че министри и Радев са обсъждали своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. 

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Около тази позиция са се обединили президентът и министрите.

След часове на спорове, напрежение и почивки в НС, бюджетът на НЗОК остана за петък


"Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата", посочиха в съобщението си от прессекретариата.

Оттам допълниха, че по време на разговора е била обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус. За това потвърди и здравният министър Стойчо Кацаров, който първи излезе от срещата, за да се яви пред депутатите в Народното събрание. 

Окончателно: Преизчисляването на пенсиите се отлага за Коледа

Коментар направи и служебният министър на икономиката Кирил Петков. "Доколкото наближава времето и всички очакват, че тези разговори трябва да се водят - не, в този момент президентът с никой министър не е говорил за следващо правителство. По-важно в днешния разговор беше да говорим за реалните проблеми и за реалните възможности, които в момента стоят пред държавата", каза Петков след срещата при президента.

"Нямаме вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета, както ние сме я предвидили. Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти, има национална отговорност и ще бъдат приети", обясни той относно актуализацията.