Случилото се в Катуница е било очаквано от полицията
Случилото се в Катуница е било очаквано от полицията / Impact Press Group, архив
Инспектор Бойчев
49338
Инспектор Бойчев
Хари Харалампиев
  • Инспектор Бойчев
  • Хари Харалампиев

Напрежението в Катуница е от година преди случилото се на 23 септември. Това каза пред Районен съд-Асеновград инспектор Иван Бойчев, който заради размириците в селото е преместен от участъка в Садово в РУП-Асеновград. Инспектор Бойчев е бил отговарящ за района. Той разказа, че Веселин Христов и внуците на Рашков често са имали проблеми, като близо седем месеца преди убийството на Ангел е имало затишие. По думите на инспектор Бойчев Веселин Христов също често е бил викан в управлението и е предупреждаван, като вуйчото на Ангел се е държал агресивно към полицаите.

По време на разпита на инспектор Бойчев Кирил Рашков го попита имало ли е и колко са жалбите от фамилията му срещу Веселин Христов.

Бойчев разказа пред съда, че и друг път младежи от селото са се събирали пред дома на Рашков и са нарушавали обществения ред. По думите му на 22 срещу 23 септември миналата година полицията е била информирана за инцидент в Катуница, при който група младежи са използвали нецензурни думи в 1.00 часа през нощта пред дома на Рашков. Те са викали дъщеря му Събка да излезе и да обясни защо нейният син се е разправял преди време с дете на единия от младежите. На тази разправия Веселин Христов е бил свидетел и за това е давал показания на 23 септември през деня в РУП в Асеновград. Същия ден в полицейското управление е имало жалби, както от Веселин Христов, така и от Кирил Рашков. Инспектор Бойчев посочи още, че станалото на 23 септември в Катуница е било очаквано от полицията.

Веселин Христов заяви пред съда, че именно инспектор Бойчев е отказал да види записите на камерите същия ден, в който Кирил Рашков е спрял пред заведението му и е отправил заплахите. Според Христов полицаят е отказал, защото записите нямат звук. Пред медиите инспектор Бойчев отрече Христов да му е предлагал да прегледа записите.

Пред съда бяха разпитани и вещите лица, изготвили съдебната експертиза от записите на камерите пред заведението на Веселин Христов, където Цар Киро е отправял заплахите за убийство. Направени са два записа от трите камери пред заведението. Вещото лице Йордан Балъков заяви пред съда, че камерата не е записала звука, записът не е манипулиран, но няма идентификационна стойност, а хората на записа се виждат отдалече. По делото са приложени снимки.

Не вярвам на Веселин Христов, защото попада в регистъра на заинтересованите свидетели, който като такъв може тенденциозно да рисува инкриминираното събитие и да попречи на съда да стигне до истината. Това заяви единият от адвокатите на Кирил Рашков Хари Харалампиев. Според него има противоречия в показанията на Христов и Иванка Петрова. Лелята на Ангел според него в писмените си показания е казала, че Рашков ги е заплашвал, че „ще им извади очите", а пред съда е казала в единствено число, че „ Цар Киро ще й извади окото". Според Хари Харалампиев представеният запис от тел. 112 е негодно доказателство.

Хари Харалампиев бе категоричен, че независимо от твърденията на Кирил Рашков, че не е виновен, той като адвокат ще пледира също невинен, защото е убеден в недоказаността на това обвинение.

 

Цар Киро е обвинен за закани за убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. За такова престъпление законът предвижда до 6 години затвор. Кирил Рашков е в ареста от края на септември миналата година, няколко дни след убийството на Ангел. На 22 декември съдът не уважи искането на Кирил Рашков за по-лека мярка заради влошеното му здравословно състояние. Тогава бе представена тройна медицинска експертиза. Магистратите решиха, че остава опасността Рашков да се укрие или да извърши друго престъпление. Според единия от адвокатите му Хари Харалампиев решението на съда и мнението на експертите, изготвили експертизата, са под влияние на общественото мнение.

Други новини от Пловдив