Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народното събрание, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в парламента. Той не изключи и правителство на малцинството.

Дончев посочи, че ГЕРБ-СДС официално са уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат в понеделник. Ние ще бъдем там в 10:00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател, заяви той. Кой ще е кандидатът за министър председател ще научите след три дни, а пълният състав на проектокабинета след десет, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

Томислав Дончев коментира, че всичките опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет са се оказали невъзможни, защото политическите сили, с които ГЕРБ-СДС има идеологически сходства - в програмите, с целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. "Ще използваме следващата седмица или десет дни за всякакъв тип опити - разбира се, публични, регламентирани - да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и форматът кабинет на малцинството", заяви той и посочи, че са задължени от всички български граждани, които са инвестирали своята подкрепа в тях, да направят тази последна стъпка.

Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, защото очевидно такава е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция с този, този и този, постигайки 121 гласа коментира Томислав Дончев. Последният шанс е някакъв формат на правителство на малцинството - той не може да бъде изключен, допълни той.

Попитан дали това правителство ще е само на ГЕРБ-СДС, Дончев повтори, че всички разговори до момента с перспектива за постигане на някакво коалиционно споразумение са се оказали неуспешни и това, според него, дава отговор на въпроса. Това ще бъде наш кабинет, уточни той. По думите му такъв кабинет е труден, но възможен, а дали ще бъде за добро бил най-важният въпрос. Ние кабинет, който няма потенциал да свърши полезна работа, няма да предлагаме, допълни Дончев.

Последният шанс за разговори е тази оставаща една седмица, каза заместник-председателя на ГЕРБ и коментира, че президентът е дал достатъчно време на партиите, но те не са го използвали по най-добрия начин.

По-рано президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС на 5 декември. Последваха коментари от политическите сили в парламента.
БТА