Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. Машината се разби на 1-2 км от Гърмен, в труднодостъпно дере. На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее. Това заяви Христо Христов, който е от звеното, разследващо авиационни злополуки, след приключването на огледа в региона.

„Загубата на височина е следствие на почти нулевата видимост заради гъстата мъгла. Пилотът е направил опит да направи обратен завой или да набере височина, но се ударил в бор и машината е паднала. Има вероятност завоят да е бил направен, за да се изкачи над мъглата и да има хоризонтална видимост“, обясни Христов и добави, че на мястото на инцидента са видели само парчета ламарина.

Времето е било изключително неподходящо за летене“, каза експертът.
 

Вторият оглед започна след 10:00 ч. В него взеха участие най-малко 8 експерти, сред които представители на полиция, прокуратура, авиационни власти. Преди започването на огледа Христов допусна, че разследването на катастрофата може да отнеме една година.

Теренът е силно пресечен, отломките от разбилия се вертолет са разпръснати на 70 метра. Машината се е запалила след удара в дървото.

Тялото на пилота е намерено извън кабинета и все още се намира на мястото на катастрофата.

Катастрофиралият хеликоптер е паднал в дере, което е труднодостъпно.

След излитането от игрището в село Гърмен вертолетът е трябвало бързо да набере височина, за да прелети над връх, който е с височина около 800 метра и се е разбил в подножието му. Най-вероятно причината за инцидента е била падналата мъгла. Хеликоптерът е летял преди това в продължение на 4 дни в района на Петрич и Гърмен.

Гърмен катастрофа хеликоптер
БГНЕС

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна компания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури.

През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча.

Гърмен катастрофа хеликоптер
БГНЕС


Междувременно от Окръжна прокуратура - Благоевград обявиха, че се води разследване за инцидента.

В хода на издирвателните мероприятия в 19:20 часа на 22.09.2023г. хеликоптерът е установен в местността "Голек", в землището на с. Гърмен, в гориста, трудно достъпна пресечена местност, отстояща на около 1,5 км от самото село. Установено е и тялото на загиналия пилот.Извършен е и повторен оглед. Процесулано-следствените действия продължават с разпити на свидетели, като ще бъдат назначени и необходимите експертизи за установяване на причините за инцидента. Работи се по всички възможни версии

БГНЕС, nova.bg