/ БТА
Народните представители приеха Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Преди и след гласуването имаше горещи спорове, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха и си размениха обиди. 

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за "34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000", и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна, вместо те да служат за нуждите на нашата армия. "Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Гуцанов. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни и да "спрат".

"Малко да се спрете. Живеем в държава на абсурдите. В Комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и сигурност. Половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е джойстика на някоя игра или епилатор, но се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността. Не ви ли е малко срам", каза още той.

"От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20", посочи Гуцанов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която "ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС".

"Първо се говореше за епилатори. Аз не знам кой ползва тук епилатори и кой не ползва, но трябва да ви кажа, че впечатлението ми за дебата, който гледам и аргументите, които използват част от депутатите, е че има епилирани мозъци. И трагедията е не дали някой е ходил в казарма, или не, а ако начинът му на мислене е останал казармен. Аз съм ходил в казарма, имал съм и бойни дежурства", допълни той. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход. "Вие сте срам за България и българската история", упрекна той.

"Ако се сметне, може да се окаже, че ние сме най-големият дарител на Украйна на глава от населението. Когато цифрите и фактите говорят, дори и боговете, и представителите на ПП-ДБ мълчат. Какво получихме ние от Украйна за нашата безвъзмездна помощ", допълни Костадинов.

"Луди са хората, които Ви вярват, господин Костадинов", посочи Исрен Митев от ПП-ДБ. 

Николай Дренчев от "Възраждане" допълни, че машините могат да се използват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито заседание би обяснил по-подробно какво точно даваме и за какво може да се ползва то.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. "Не виждам и няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС", каза той и напомни, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено. "Това е обмислена политика и не виждам причина за притеснения", увери Ибрямов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение. "Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите". Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС. "Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези", обърна се той към БСП.