/ БТА
Остава полицейското присъствие в района на всички училища до края на деня, съобщиха от МВР. 

Припомняме, че министерството на вътрешните работи започна проверки в цялата страна във връзка с постъпило съобщение за поставени взривни устройства в училища в Козлодуй и Хайредин. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 

Бомбена заплаха в училищата в общините Козлодуй и Хайредин

Действията са осъществени преди началото на учебните занятия и в координация с областните управители, представителите на регионалните управления на образованието и директорите на учебните заведения.

Към момента сигналът не се потвърждава и занятията се провеждат по план. Полицейските действия ще продължат през целия ден.

Враца
 
Днешният ден е обявен за неучебен в общините Козлодуй, Хайредин, Криводол, Борован, Мизия и Роман, каза началникът на Регионалното управление по образованието Лорета Колева. В останалите три - Враца, Мездра, Бяла Слатина и Оряхово, се провеждат редовни учебни занятия.  
 
Заради бомбени заплахи: Неучебен ден в седем общини във Врачанско

Монтана

Служители от Областната дирекция на МВР в Монтана проверяват от сутринта сградите на всички училища в региона, като до момента няма открити съмнителни предмети или взривни устройства, съобщи говорителят на дирекцията комисар Йордан Христов.

Вече са проверени повечето от сградите и до обяд проверките ще приключат. Те са правят без учениците да бъдат извеждани навън и без да се спира учебният процес, уточни комисар Христов.

Пловдив

Полицията в Пловдив и областта извършва проверки в училища във връзка със заплашителни имейли. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Няма данни за евакуирани ученици.

Служителите на полицията са започнали стандартната процедура за проверка в учебните заведения там, където има получени имейли, още пред началото на учебния процес. До момента няма информация за притеснителни данни. Проверките продължават. 

Стара Загора

Превантивни проверки
за наличие на съмнителни предмети се извършват на територията на всички училища в област Стара Загора от служители на Областната дирекция (ОД) на МВР. Това съобщи Милена Йолдова-Стоянова, началник на Регионалното управление по образование в Стара Загора. Тя уточни, че няма да бъде нарушен учебният процес за учениците. 

Русе

В Русенско учебният процес протича нормално, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.

Тя обясни, че служителите на МВР са извършили рано тази сутрин проверка във всички 64 училища на територията на областта, като сигналът за бомби не се е потвърдил. 

Ловеч

Служители на Областната дирекция на МВР в Ловеч са извършили проверки тази сутрин преди началото на учебния процес във всяко училище, съобщиха от полицията. Няма евакуирани ученици.

От Регионалното управление на образованието в Ловеч също информираха, че учебният процес протича нормално.

Благоевград


Засилено полицейско присъствие има в района на училищата в област Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР). 

Извършени са проверки в училищата на територията на цялата област, учебният процес протича нормално, допълниха от дирекцията.  

Кюстендил

Нормално се провежда учебния процес в Кюстендил и няма затворени училища, казаха от полицията в Кюстендил.

Учебните заведения се проверяват. Не са открити съмнителни предмети или устройства.

Учебните заведения в областта са 37, включително и това в затвора в Бобов дол, казаха от Регионалното управление по образованието.

Габрово

Във всички училища в област Габрово протича нормален учебен процес, като от сутринта всички сгради се проверяват от полицията. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Габрово.

От Регионалното управление по образование в Габрово също потвърдиха, че учебният процес навсякъде протича нормално. 

В областта проверките и огледите са преминали спокойно, нищо не е установено и в момента тече спокоен учебен процес, допълниха от пресцентъра на ОДМВР Габрово.

Сливен

Във всички училища в област Сливен има учебен процес, като сутринта около 6 часа всички сгради са били проверени от полицията. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование (РУО) в Сливен Кристияна Добрева - Станкова.

В областта проверките и огледите преминаха спокойно, нищо не е установено и в момента тече спокоен учебен процес, каза още Кристияна Добрева-Станкова

В Сливен са извършени проверки по процедура и всички училища работят, потвърди говорителят на ОДМВР-Сливен Първолета Мандинска.

Търговище

В област Търговище учебният процес не е прекъснат. Тази сутрин е създадена организация съвместно от органите на Областната дирекция на МВР, на Регионалния управление на образованието (РУО), Областната управа и директорите на училища и са извършени проверки във всички учебни заведения на територията на област Търговище, каза началникът на РУО Елка Станчева.

След приключването на проверките учебният процес е започнал нормално.

За проверките потвърдиха и от ОД на МВР.

Видин

Учебният процес в област Видин протича нормално. Няма затворени училища, каза началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

Полицейските служители са извършили проверки във всички учебни заведения в областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Кърджали

Началникът на Регионалното управление по образование в Кърджали Ангелина Костова коментира, че учебният процес във всички училища в областта протича нормално и не е имало прекъсване или забавяне. 

Бургас


Щателни проверки за поставени взривни устройства са извършени във всички училища на територията на област Бургас. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Учебните заведения са били проверени още преди началото на учебните занимания.  “Не са открити съмнителни вещи или предмети, като във всички училища от бургаски регион от сутринта занятия се провеждат в нормален ритъм, без да има причини за притеснения“, посочиха от полицията. 
 
МВР, БТА