Всички предприятия с над 50% държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Това са указанията от министерствата след закона „Магнитски”. Това обяви финансовият министър Асен Василев.

Публикуваха разширен списък с фирмите на санкционираните от САЩ българи

"Това, което сме направили с решение на Министерския съвет, е изключително тясно. То е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, в закона за противодействие на корупцията. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръга и ефекта върху държавните дружества. В закона за обществените поръчки има много ясно изключение ако една обществена поръчка би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Ние смятаме, че решенеито на Министерския съвет е напълно в границите на закона", коментира Асен Василев.

Вицепремиерът за списъка „Магнитски“: Основната цел е да защити държавните предприятия (ВИДЕО)

Министерството на финансите публикува в сряда списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати.

Разширеният списък включва "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“, посочват от финансовото министерство.