Желяз Андреев и Бойко Борисов
Желяз Андреев и Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Младежът благодари на главния прокурор, на премиера и на приятелката си
Интерпол е свалил червената бюлетина срещу българския гражданин Желяз Андреев, след като българските власти му оказаха подкрепата си. Това обяви самият младеж в Министерския съвет преди днешното заседание, където дойде, за да получи официалния документ, удостоверяващ свободата му.

САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

Миналата година Желяз бе обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго в Сирия, а САЩ поискаха екстрадирането му.

Добричлията Желяз Андреев дари сума, събрана за защитата му, за благородна кауза


„Официално червената бюлетина от Интерпол към мен е свалена и това е най-хубавата новина. Вече съм свободен човек“, каза Андреев.
 

пресцентър, Министерски съвет


Той благодари на институциите за подкрепата и посочи, че това е случай, който доказва, че държавата може да защити своите граждани.

"За пореден път искам да благодаря на приятелката ми, на семейството ми, на институциите, на г-н Цацаров, на г-н Борисов за положените усилия. Благодаря и на обществото, че бе така силно и ме подкрепяше", каза още той.

Главният прокурор на САЩ: Работим отлично с България

Припомняме, че в началото на април, миналата година, Желяз Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Той бе служител в колцентър, но компанията, за която работел, е продавала части за самолети на сирийските авиолинии. Това беше забранено от щатското законодателство заради ембаргото. Разследващите смятаха, че става въпрос за терористична дейност.

Желяз Андреев: Преживях кошмар с щастлив край

Случаят имаше силен отзвук в обществото, а властите се ангажираха с разрешаването му, като зад Желяз застанаха главният прокурор, правосъдният министър и премиерът. Още през октомври 2018 г. САЩ официално оттеглиха искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран.