/ БТА
Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у нас и преследването на военните престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството, извършвани в Украйна обсъдиха по време на среща министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов и посланикът на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

За нас като кандидат за член на ЕС е важно да се поучим от българския опит, особено в сферата на върховенството на правото, каза посланик Поповска. Тя прояви интерес и към подготвяните изменения в Наказателния кодекс (НК), свързани с преследването на военните престъпления в Украйна.

„Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички държави от ЕС. Едва през последните девет месеца, с приетите през декември м.г. изменения в Конституцията и с готовия проект на нов Закон за съдебната власт, успяхме да изпълним всички отправени ни преди 15 г. препоръки за гарантиране на независимостта на съда“, заяви министърът в оставка. По думите му най-важното е не какво пише на хартия, а как то се реализира на практика и най-вече дали създава у хората усещане за тържество на справедливостта.

Славов представи и подготвяните промени в Наказателния кодекс, които адаптират българския наказателен закон към съвременните стандарти на състава на престъплението „агресия“ по Римския статут, както и на престъпленията срещу мира и човечеството. Като предизвикателство Славов очерта ангажирането на България с реални разследвания на военните престъпления в Украйна.

Припомняме, че по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца Атанас Славов определи за приоритети приемането за първи път на Закон за лобизма и лобистката дейности, реализирането на практика на промените в Конституцията, изготвянето на нов Закон за съдебната власт, ефективното разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА