/ БТА
Съветът на ЕС прие днес заключения по процеса на разширяване, които ще бъдат обсъдени по-късно тази седмица на срещата на върха ЕС-Западни Балкани и на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

В частта за Република Северна Македония се изразява готовност за свикване на нова междуправителствена конференция, веднага щом парламентът в Скопие одобри очакваните промени в конституцията. Съветът на ЕС призовава Северна Македония да ускори приемането на промените и насърчава всички парламентарни сили да се съсредоточат в реформите, свързани с напредъка към ЕС и преговорния процес. 

Изразено е очакване властите в Скопие да работят за върховенството на закона, борбата с корупцията, подобряването на администрацията. Отправен е призив страната да продължи с усилията за подобряване на основните права, включително на малцинствата, на свободата на медиите и на изразяване.

Посланик Агнеза Руси Поповска: Kакво ще предприеме Скопие по всички болезнени теми за българите

Съветът на ЕС отбелязва, че добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават важна част от процеса на присъединяване към ЕС. Отчита се необходимостта от добросъвестно прилагане на двустранните спогодби, включително Преспанското споразумение с Гърция и договора за приятелство, доросъседство и сътрудничество с България.

В общата си оценка за страните от Западните Балкани Съветът на ЕС отбелязва важността държавите в региона да прилагат решенията от европейската външна политика, включително санкциите срещу Русия, необходимостта да реформират правосъдните системи и да осигурят защита на основните права. Незаконната миграция остава ключово предизвикателство, се допълва в заключенията.
Николай Желязков/БТА