/ ФБ/ИТН
Остри критики на Слави Трифонов по адрес на премиера Кирил Петков. Лидерът на "Има такъв народ" написа "кървав" пост в профила си във Фейсбук, в който критикува позициите на Петков за еврочленството на РС Македония и за кандидатурата на ИТН за управител на БНБ.

"Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно. Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани - трябва да знаете всички", започва Трифонов.

Слави открито обвинява Петков, че не спазва коалиционното споразумение, в което е записано, че преговорите със РС Македония за членство в ЕС ще стартират след като Скопие започне да изпълнява договора с България.

Кирил Петков се срещна а с президента на Албания Илир Мета

"За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента", пише още Трифонов.

Той подчертава, че ИТН няма да се съгласят с "безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

"Има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан", допълва лидерът на партията, която е част от коалиционното управление.

Слави Трифонов критикува Петков и за обида срещу техния кандидат за управител на БНБ.

Премиерът: За мен Андрей Гюров е по-добрата номинация за БНБ

"Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет", отбелязва председателят на ИТН.

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", завършва Слави Трифонов.