/ БТА
"Подкрепям Андрей Гюров за управител на БНБ. Аз лично слагам своето име зад неговата кандидатура, но разбира се има и втора номинация, идваща от ИТН. В нашата коалиция има възможност за демокрация и всеки си представя кандидат, а накрая парламентът ще реши." Това заяви премиерът Кирил Петков в коментар по актуални теми.

"За мен лично несъмнено е Андрей Гюров е по-добрата номинация", повтори Петков.

Андрей Гюров: Отговарям на изискванията за БНБ, актуализирах дисертацията си

По въпросът с растящата инфлация, министър-председателят заяви, че правителството му се опитва да компенсира доходите на хората. "Знаете, българското правителство няма пари – ние взимаме  от частния сектор и преразпределяме”, допълни премиерът.

Той коментира още, че се търси начин за увеличение на пенсиите. Петков обясни, че настоящата криза е резултат от световната финансова криза, а не проблем, който е създаден от правителството му. Премиерът увери, че се прави всичко необходимо и в актуализацията на бюджета да се предприемат мерки, така че по-продуктивните да получават повече.

Петков: Още нe е дошла офертата за американските изтребители F-16

"Намаляването на газоподаването от Русия, с ниските нива на газ в газохранилищата в Европа дава възможност цената на газа да се качи многократно. Това има директна връзка с цените на тока и тъй като сме на общ пазар, се вдигат цените и на газа, и на тока в България, което се отразява в една внесена инфлация", каза още министър-председателят.