Синдикати искат от царя оставката на Вълчев
Синдикати искат от царя оставката на Вълчев / БГНЕС
Учителските синдикати призоваха в открито писмо лидера на НДСВ Сакскобургготски да поиска оставката на Даниел Вълчев. Според тях като министър на образованието и науката той носи вина за ситуацията в системата на средното и висшето образование.

„След встъпването си в длъжност министър Даниел Вълчев не е направил реални стъпки за разрешаване на острите конфликти, които периодично възникват в системата на средното и висшето образование. Вместо с висок професионализъм, с умение и такт да създава необходимата обстановка за функционирането и развитието на образователната система, Даниел Вълчев допринася за разединяването и противопоставянето на учители, помощен персонал, родители и ученици”, се казва в откритото писмо.

„Реалните проблеми в образователната система се изместват от безплодни комуникации – директно и индиректно чрез медиите, между министерския екип и синдикатите. Не се водят реални и конструктивни преговори”, продължава откритото писмо.

От синдикатите на учителите обвиняват министър Даниел Вълчев в лош мениджмънт на системата на средното и висшето образование, в липса на ясна визия за управлението и бъдещето на сектора, както и в дълбоко неразбиране на проблемите на учителския и непедагогическия персонал и призовават лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски да поиска оставката му от правителството.