/ /iStock
Инцидентите с агресия срещу надзиратели в затворите стават все повече, каза за БТА Цветан Михайлов - секретар на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

По думите му това се потвърждава като тенденция от различни затвори и арести в страната. Естеството на агресията също става все по-неприятно, като включва дори хвърлянето на урина и екскременти върху персонала, каза още Михайлов.

След случая с починалия в затвора в Бургас няма никакво развитие в положителна посока за решаването на проблемите с агресията, посочи Михайлов.

Стана ясна причината за смъртта на затворник в Бургас

По думите му независимо, че съществува протокол за действия в подобни ситуации, има инциденти, които не се документират.

"Това поведение на служителите, макар и в явно противоречие с интуитивната логика, може да бъде обяснено със загубата на доверие в институцията, като следствие от факта, че в много от случаите докладването на насилие на работното място не е довело до никакви последствия и на практика засегнатите са останали без подкрепа. Във всеки случай на конфликтни ситуации служителите са длъжни да реагират и от това произтича висок риск да станат мишена на атаки", каза още той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев, БТА