Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница
Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница / DarikNews.bg, Тина Ивайлова
Галин Гавраилов
45114
Галин Гавраилов
Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница
  • Галин Гавраилов
  • Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" определи Пловдивският окръжен съд за 55-годишния шофьор Симеон Йосифов, който прегази 19-годишния Ангел Петров в Катуница.

Според съда Йосифов съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу Ангел Петров и го е прегазил. Инцидентът е станал привечер, когато все още не е било тъмно. В микробуса с Йосифов са били още четирима души. Трима от тях в свидетелските си показания казват, че са се върнали в къщата на Цар Киро, за да обсъдят ситуацията с блъснатия Ангел. Това съобщи съдията по делото Красимира Костова. Тя добави, че няма данни да е имало нападение над хората, които е возил Йосифов. Единият от свидетелите твърди, че веднага след инцидента всички хора от буса са тръгнали към Пловдив. Микробусът на Йосифов е открит в гараж пред дома му в кв. „Столипиново". Все още не е ясно с какъв автомобил той е тръгнал към Турция. По думите на съдия Костова са противоречиви и данните за това, имало ли е помен на сина на Кирил Рашков или не.

Хората на Йосифов твърдят, че са отивали на годишнина от смъртта на сина на Кирил Рашков Иван в Катуница. Жителите на селото обаче твърдят, че такъв помен вече е правен и не е в същия ден.

По време на ексцесиите в Катуница първата запалена къща бе именно на покойния син на Кирил Рашков.

В мотивите на съда се посочва още, че бягството на Йосифов от местопрестъплението е било премислено. Решението на Пловдивския окръжен съд може да бъде обжалвано пред апелативния съд в 3-дневен срок.

Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница
netinfo

По-рано oкръжната прокуратура внесе искане за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" за Йосифов. На Симеон Йосифов са повдигнати обвинения за причиняване на умишлена смърт, съобщи за Дарик говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гавраилов. Ако бъде признат за виновен, шофьорът го очакват от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Йосифов разказа пред съда, че се връщал от Гърция, когато приятели от кв. Столипиново в Пловдив го помолили да ги закара на помен в село Катуница. При влизане в селото спътниците на Симеон Йосифов, които били пияни, слезли от микробуса, скарали се с хора на Кирил Рашков, имало и побой, след което те се качили обратно и настоявали Йосифов да кара по-бързо. Симеон Йосифов е признал пред адвоката си, че е усетил удара, но помислил, че е ударил куче, защото по-късно е видял косми по микробуса. Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Тодор Чонов обясни, че космите са от немската овчарка на Ангел, която той е разхождал вечерта.

Симеон Йосифов закарал хората до къщата на цар Киро, където имало двама полицаи, след което си тръгнал обратно към Пловдив. След това заминал за Турция, където, по думите му, имал бизнес. В южната ни съседка научил от съпругата си, че го издирват. Върнал се в България и на границата се предал доброволно. Ст. комисар Тодор Чонов обаче отрече тази информация и заяви, че задържането на Симеон Йосифов е станало чрез използването на специални разузнавателни средства, след като е бил обявен за общодържавно издирване.

Последните думи на Йосифов бяха, че съжалява за смъртта на младото момче, че не е искал да го убие, че не познава цар Киро, след което поиска да го освободят.

Симеон Йосифов съзнателно е прегазил Ангел от Катуница
netinfo

Защитникът на Симеон Йосифов Стефан Левашки каза, че има пътнотранспортно произшествие, но няма яснота то да е умишлено и на този етап не може да се говори за предумишлени действия, преди да са готови резултатите от назначените експертизи. Левашки категорично опроверга информацията, че е имало поръчка за убийството на Ангел Петров. Адвокатът заяви, че е по-добре клиентът му да остане в ареста заради напрежението в Пловдив и Катуница, но Йосифов каза, че в ареста е подложен на физически и психически тормоз от страна на други арестанти.

Към момента разследващите не желаят да коментират поръчка ли е било убийството на Ангел Петров, който няколко дни преди да загине е внесъл жалба в Районното управление на полицията в Асеновград, че е бил заплашван. От прокуратурата отказват и коментар за това има ли роднинска връзка между Кирил Рашков и Симеон Йосифов.

Прокурор Галин Гавраилов обобщи данните от първите три дни след екцесиите в Катуница. 141 са задържаните през този период. 7 души вече са осъдени по бързото производство. В Районната прокуратура в Асеновград се водят 3 дела за палежите на къщите на Кирил Рашков и автомобилите му, а в Окръжната прокуратура в Пловдив - 2. Образувано е досъдебно производство срещу Йосифов и срещу още двама души за причиняване на средна телесна повреда над полицаи, уточни Гавраилов.

19-годишният Ангел Петров бе убит на 23 септември в село Катуница. За убийството му жителите на селото обвиниха приближени хора на Кирил Рашков - Цар Киро. За смъртта на момчето бе арестуван 55-годишният Симеон Йосифов, който прегази с автомобила си 19-годишния Ангел. Смъртта на момчето стана причини за избухване на напрежение между местните жители и „клана Рашкови".

При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналите безредици в Катуница станаха причина и за втори смъртен случай. 16-годишният Павел припадна по време на щурм на именията на Цар Киро, на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Линейка на Бърза помощ го откара в тежко състояние в болницата, но по-късно Павел издъхна. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В късния следобед на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев" и „Локо" подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов". Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Жителите на Катуница настояват Цар Киро и семейството му да бъдат изселени от селото.

Редица градове в страната бяха обхванати от протести в подкрепа на жителите на Катуница, като в София, Варна, Пловдив и Плевен се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Други новини от Пловдив