Жълт код за обилни валежи бе в сила за почти цялата страна през днешния ден. На места у нас паднаха между 25 и 30 литра на квадратен метър. Дъждът наводни десетки улици и подлези в София.

Междувременно хидролози наблюдават нивата на реките у нас заради опасност от преливане, предава NOVA.

Градушка, проливен дъжд и гръмотевична буря се разразиха над Смолян

Хората, живеещи в софийския квартал „Гео Милев“, сигнализираха, че една от малките улици - „Хемус“, е почти непроходима. „Има подадени сигнали. Чистили са и преди шахтата, но както виждате отново улицата се е превърнала в река”, разказа Иван, жител на квартала.

Най-големите количества дъжд обаче са паднали на юг от столицата. „Югозападната част от страната е най-пострадала, тъй като там заваля най-рано”, каза Анастасия Кирилова, дежурен синоптик в НИМХ.

Ще изгрее ли слънце около Великден (ВИДЕО)

Експертите предупреждават, че до края на седмицата ще се развиват гръмотевични бури, което създава опасност от падането на мълнии. Очакваните бури през идните дни ще създадат и опасност от преливане на реки.

„По-значителни ще са повишенията в района на река Искър, Вит, Осъм и Янтра, южночерноморските реки, южно от град Бургас“, каза Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ. Според хидролозите, причина за притеснение сред населението заради големи разливи няма.
nova.bg