Швеция
Швеция / БГНЕС
Швеция предлага осем изтребителя "Грипен" с въоръжение за сума, която е под заделените от правителството 1.8 млрд. лв. Това стана ясно на пресконференция, на която представители на компанията и на шведското правителство представиха параметрите на офертата до българското Министерство на отбраната.

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители за армията ни
 
При подписване на договор шведската компания „СААБ” има готовност да достави първите четири изтребителя до две години. В пакета се включва въоръжение, логистична поддръжка, обучение на персонал и пилоти. Шведите предлагат възможност въоръжението да бъде и американско, като видът му трябва да бъде посочен от българското правителство.
 
Предложението включва и изграждането на два напълно оборудвани хангара, като в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, ще бъде изграден регионален център за поддръжка на изтребители "Грипен". Вече са водени преговори с български, компании, които имат капацитет и възможност да се грижат както за поддръжката на самолетите, така и за произвеждане на части за тях.

Швеция
БГНЕС

Премиерът Борисов държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови
 
От шведска страна уточняват, че параметрите на офертата може да бъдат подобрени в рамките на разговорите правителство-правителство. Според Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в шведската Агенцията за отбранително имущество има възможност включително и за увеличаване на бройката на закупените изтребители.