Шуменци протестираха срещу мътната вода
Шуменци протестираха срещу мътната вода / снимка: Dariknews.bg, Красимир Кънчев
Шуменци протестираха срещу мътната вода
78007
Шуменци протестираха срещу мътната вода
  • Шуменци протестираха срещу мътната вода

Стотина шуменци се включиха в протест срещу мътната вода, който се проведе пред сградата на местното ВиК дружество. Протестиращите започнаха и подписка към отворено писмо до Областната управа, Община Шумен, ВиК, Комисия за защита на потребителите и министерствата на регионалното развитие, здравеопазването, и околната среда и водите.

В него шуменци настояват в най-кратък срок да се извърши проверка на водоснабдителното дружество, да се проучат причините за проблема с повишената мътност, хората да получават навременна информация за качеството на водата и да се намери бързо решение на проблема.

Много от протестиращите призоваваха докато не бъде изградена пречиствателна станция за питейни води, да не се плащат сметките към ВиК. Тодорка Петрова настоя цената да бъде определяна според качеството на водата. „Бозата е по-бистра от водата, при всеки дъжд е така, за това трябва да има пречиствателна станция", заяви Кунка Радушева.

Протестиращите опитаха да влязат в сградата на дружеството, за да потърсят отговор на въпросите си от негов представител, но не бяха допуснати вътре от охраната.

Протестиращите отхвърлиха предложението да бъде излъчена група за среща в сградата на ВиК или сформиран инициативен комитет.

След това пред събралите се излезе зам.-управителят на ВиК Красимир Марков, който отговори на някои от въпросите, без обаче да даде ясен отговор кога Шумен ще има пречиствателна станция за питейни води.

Събралите се решиха протестите да продължат, а успоредно с тях на различни места в града ще продължи и събирането на подписи.

Други новини от Шумен