Шуменци протестираха с искане за оставка на правителството
Шуменци протестираха с искане за оставка на правителството / снимка: DarikNews.bg

Около 30 шуменци, предимно студенти в различни университети в страната, се събраха днес пред общинската администрация в Шумен на протест. Според съобщение в една от социалните мрежи в интернет, където бе организирано събитието, протестиращите искат избори, и не искат „икономически групировки да си правят каквото си искат с държавата”.

Протестиращите носеха плакати „Спрете източването на държавата!” и „Оставка!”. Те преминаха по централната градска улица разстоянието от общинската администрация, до областната управа, където скандираха „Оставка” и „Мафия”.

Идеята е протестът да излезе извън рамките на София, във всеки град в страната, дори и присъстващите да са малко, каза пред БТА студентката по журналистика в Шуменския университет Ваня Балева. Искаме промяна, не знаем точно как ще стане, но знаем, че можем да живеем по-добре, допълни тя. По думите й протестиращите имат декларация, в която е посочено, че първото им искане е оставка на правителството, а второто - разпускане на настоящото Народно събрание.

„След това ще следим дали ще настъпи някаква промяна в държавата - в образованието, в здравеопазването, в институциите да бъдат назначавани хора професионалисти”, каза още Балева и допълни, че ако очакваната промяна не се случи, протестите ще продължат.

Новини от Шумен